Bilgi Bankası > Sınav & Görevde Yükselme > Görevde Yükselme Yönetmeliğinde "3 Yıl" Değişikliği: Kimleri Kapsıyor, Kimleri Kapsamıyor? (Doğrular ve Yanılgılar)

Görevde Yükselme Yönetmeliğinde "3 Yıl" Değişikliği: Kimleri Kapsıyor, Kimleri Kapsamıyor? (Doğrular ve Yanılgılar)

31 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Görevde Yükselme Genel Yönetmeliği değişikliği; sınavsız müdürlük dağıtımı getirmemekte, istisnai veya sınavsız atanılan yönetici kadrolarından genel müdürlüklere sınavsız geçişe "en az 3 yıl kesintisiz fiili görev yapma" şartı ve barikatı koymaktadır.

Görevde Yükselme Yönetmeliğinde "3 Yıl" Düzenlemesi: Sınavsız Atama Kapısı mı, Yoksa İstismara Karşı Barikat mı?

31 Ekim 2026 tarihli ve 33416 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 11947 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik’e "Ek Madde 5" eklenmiştir.

Sosyal medyada ve çeşitli haber platformlarında bu düzenleme, "Kurumda 3 yıl çalışan herkes sınavsız şube müdürü olabilecek" veya "İdareler istediği memuru 3 yıl sonra sınavsız müdür yapabilecek" şeklinde gerçeği yansıtmayan iddialarla servis edilmektedir.

Oysa yapılan düzenlemenin hukuki lafzı ve amacı incelendiğinde; yeni bir sınavsız atanma yolu açılmadığı, aksine sınavsız/istisnai yollarla atanılan yönetici kadrolarının basamak yapılarak diğer kurumlardaki müdürlüklere sınavsız yatay geçiş yapılmasını engellemek üzere 3 yıllık ağır bir fiili çalışma şartı getirildiği görülmektedir.

Yanlış Bilinenler ve Mevzuatın Gerçek Hükmü

📊 Yanlış Bilinenler ve Mevzuatın Gerçek Hükmü
Kamuoyundaki Yanlış Algı Mevzuatın Hukuki Gerçeği (Ek Madde 5)
Düz memur, şef veya VHKİ olanlar 3 yılı doldurunca sınavsız müdür yapılabilecek. KESİNLİKLE YANLIŞ. Alt unvanlardan (şef, memur vb.) müdürlüğe geçişte görevde yükselme sınavı (yazılı + sözlü) zorunluluğu aynen devam etmektedir.
Düzenleme sınavsız atamaların önünü açtı ve şartları kolaylaştırdı. TAM AKSİNE ZORLAŞTIRDI. Eskiden istisnai bir müdürlüğe atanan kişi hemen ertesi gün sınavlı başka bir müdürlüğe yatay geçebiliyorken, artık en az 3 yıl fiilen çalışma şartı getirildi.
Vekaleten veya tedviren 3 yıl müdürlük yapan kadroyu sınavsız alır. YASAL OLARAK İMKÂNSIZ. Maddede açıkça "kesintisiz en az üç yıl ASALETEN ve FİİLEN görev yapılmış olması" şartı aranmaktadır.

Resmi Gazete Metni (Ek Madde 5)

"EK MADDE 5- Görevde yükselme sınavına tabi olmayan müdür ve müdür yardımcısı ünvanlı kadro ve pozisyonlar ile bunlara denk kadro veya pozisyonlarda ya da daha üst yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunmuş olanların, bu Yönetmelik kapsamında yer alan müdür ve müdür yardımcısı kadro ve pozisyonları ile bunlara denk kadro veya pozisyonlara görevde yükselme sınavına tabi tutulmaksızın genel hükümlere göre atanabilmeleri için alt görevlerdeki çalışma süreleri hariç olmak üzere ilgili şartların taşınması ve söz konusu görevlerde kesintisiz en az üç yıl asaleten ve fiilen görev yapılmış olması koşulu aranır."

Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. Yönetmelik değişikliği alt kadrolarda çalışan personelin müdürlüğe yükselmesini kapsamaz. Şef, memur, kâtip, tekniker veya veri hazırlama kontrol işletmenlerinin (VHKİ) müdür veya müdür yardımcısı kadrolarına atanabilmesi için yürürlükteki Görevde Yükselme Sınavı’na (yazılı ve sözlü) girip başarılı olma zorunluluğu eskisi gibi aynen devam etmektedir.
Bu içeriği değerlendirin:
💬

Yorumlar ve Değerlendirmeler

0
✍️ Yorum Yaz

✍️ İlk Yorumu veya Soruyu Siz Yazın

🔒 E-posta adresiniz gizli tutulur, sitede yayınlanmaz.0/3000 karakter